In onze sector besteden we veel tijd en aandacht aan scholing en opleiding van werknemers. De productie van hoogwaardige producten en voedingsmiddelen kan alleen worden gegarandeerd met deskundige werknemers die vertrouwd zijn met de hygiëneregels en goed uit de voeten kunnen met kwaliteitsvoorschriften.
Veel bedrijven stellen samen met de werknemer persoonlijke opleidingstrajecten op. Deze opleidingen gebeuren meestal in het bedrijf zelf. Waar kun je het vak immers beter leren dan in de praktijk, gesteund door ervaren collega’s die je wegwijs kunnen maken? Om verder te komen bieden bedrijven de mogelijkheid om de vakopleiding van het SVO of via andere onderwijsinstellingen te volgen.
Op het gebied van vaktechniek, kwaliteit en zorg zijn nieuwe opleidingen ontwikkeld, zoals bedrijfshulpverlening of het waarderen van eerder verworven competenties. Natuurlijk zijn er veel cursussen op het gebied van be- en verwerken van vlees en vleeswaren. Cursisten kunnen gebruik maken van traditionele leermiddelen of de modernste educatiematerialen. Zo behoren CD-rom’s, e-learning en werken via internet tot de mogelijkheden. Verder zijn er cursussen voor scholing ‘on the job’. Dit betekent dat de docent de theorie en praktijklessen in de bedrijven verzorgt.
De werkgevers- en werknemersorganisaties werken samen aan het verder verhogen van de vakbekwaamheid van medewerkers in de vleessector. Via premies die worden afgedragen aan het Fonds, wordt jaarlijks een groot aantal opleidingstrajecten gesubsidieerd.