In veel bedrijven werkt men met tijdelijke krachten, ofwel flexibele arbeid. Meestal gebeurt dit om schommelingen in de productie of een tijdelijk tekort aan personeel op te vangen. Het inschakelen van mensen voor tijdelijk werk gaat meestal via inleenbedrijven of uitzendbureaus, hierbij kunnen grote financiële risico’s ontstaan.
Voor werkgevers en werknemers is het belangrijk, dat voor flexibele arbeidskrachten dezelfde voorwaarden van toepassing zijn als voor personeel in vaste dienst. Ook inleenbedrijven of uitzendbureaus moeten zich houden aan de wet en de geldende CAO. In de CAO Vleessector is overeengekomen dat Opdrachtgevers uitsluitend dan de daarin opgenomen verplichtingen nakomen, indien zij gebruik maken van gecertificeerde opdrachtnemers die voldoen aan het keurmerk van de Stichting Normering Arbeid (SNA-keurmerk), inhoudende dat zij voldoen aan de NEN 4400.. De NEN 4400 norm is ontwikkeld voor Nederlandse (NEN 4400-1) en buitenlandse opdrachtnemers die zich op de Nederlandse markt begeven (NEN 4400-2).
In het kader van het verder versterken van het SNA-keurmerk is, in samenwerking met sociale partners, hard gewerkt om cruciale elementen uit de cao Vleessector uit te werken in normbepalingen voor het SNA-keurmerk. Met ingang van 1 juli 2015 zijn de cao-bepalingen Vleessector aan de NEN 4400-1 toegevoegd. SNA heeft de wijzigingen op een rij gezet in een speciale publicatie, welke u hier kunt vinden.
Opdrachtnemers die gecertificeerd zijn voor de NEN 4400 staan ingeschreven in het SNA-register. . Dit register wordt dagelijks bijgewerkt. U kunt het register raadplegen op www.normeringarbeid.nl
Opdrachtgevers kunnen zich op www.normeringarbeid.nl aanmelden voor de attenderingsservice van SNA. Met een gratis abonnement op de attenderingsservice krijgen opdrachtgevers mutaties in de registratie van leverancier(s) automatisch per e-mail toegestuurd.
Klik op onderstaand logo voor de website van de SNA.
In een animatie wordt het belang van het SNA-keurmerk kort uitgelegd. U wilt gebruik maken van uitzendkrachten of u heeft werk uit te besteden? Dat lijkt simpel, maar dat is het in realiteit helaas niet. Er zitten risico's aan het zaken doen met uitzendondernemingen en aannemers van werk. Klik op de afbeelding om de video te bekijken.
Het (minimum) uurloon dient gebaseerd te zijn op een 36-urige werkweek. Ook als een opdrachtgever/werkgever heeft gekozen voor een 38-urige werkweek geldt het uurloon gebaseerd op 36 uur.
Opdrachtnemers in de vleessector moeten NEN gecertificeerd zijn conform artikel 57 van de cao vlees. Verdere informatie over de NEN regeling vindt u op www.normeringarbeid.nl.
Opdrachtnemers die de huisvesting voor één of meer werknemers verzorgen dienen daarnaast SNF gecertificeerd te zijn. Zie voor meer informatie de website van de Stichting Normering Flexwonen.
In bijgevoegd document kunt u precies zien aan welke punten een inlener moet voldoen om gevrijwaard te zijn van inlenersaansprakelijkheid. Zie ook de website van de Belastingdienst.