X

Geklimatiseerde pauzeruimte

Intro / algemeen

Door de pauzeruimte te verwarmen kan het afgekoelde lichaam zich opwarmen tijdens de pauzes. Verwarm ook de kleedruimten, toiletten en wasgelegenheden tot een geschikte temperatuur.
Er is discussie over de vraag wat een geschikte temperatuur is van een pauzeruimte, na het werken in een koude omgeving. Aan de ene kant wordt gesteld dat grote temperatuurswisselingen door werknemers als onaangenaam worden ervaren. Aan de andere kant blijkt uit TNO-onderzoek dat, na werken in koude, een pauzetemperatuur van net boven kamertemperatuur de warmtebalans het lichaam het beste herstelt. In het laatste geval is het aan te bevelen dat medewerkers naast hun bovenwerkkleding (witte jas) ook kleding als bodywarmer, trui of vest uit of open doen in de pauzeruimte.

Het is zaak om in samenspraak met medewerkers de meest geschikte temperatuur van de pauzeruimte vast te stellen. Belangrijk daarbij is dat er sprake is van een constante temperatuur, zodat medewerkers weten wat ze kunnen verwachten en daar met hun kleding rekening mee kunnen houden. Verder zal er voor die gewenste constante temperatuur een deel van het jaar ook gekoeld moeten worden. Zorg daarbij dat de naar binnen te brengen koele lucht goed wordt verdeeld, zodat er geen hinderlijke tocht ontstaat.

Activiteiten
De oplossing is geschikt bij alle activiteiten uit te voeren in een koude werkomgeving.

Links

Specificaties

Technische gegevens
Verwarmde pauzeruimtes met de overeengekomen temperatuur

Randvoorwaarden voor gebruik

Invoeringstermijn
Korte termijn

Effecten

Arbo effecten
- Vermindering koudebelasting door beter herstel van de warmtebalans
- Verhoging comfort tijdens het werken onder koude omstandigheden

Voordelen voor bedrijf en / of werknemers
- Een beter klimaat in de werkomgeving zal bijdragen aan een verhoogd gevoel van behaaglijkheid.
- Een beter klimaat kan bijdragen aan een toename van de arbeidsprestaties en een beter fysieke gesteldheid met minder kans op verzuim.

Nadelen voor bedrijf en / of werknemers
Geen

ContactPostbus 61 - 2700 AB - Zoetermeer