X

Listeria

Intro / algemeen

Listeriabacteriën kunnen voorkomen in diverse levensmiddelen, ook in vlees en vleeswaren.  Eén soort: Listeria monocytogenes kan bij opname via de mond de infectie listeriose veroorzaken.
Bij gezonde mensen met een normale afweer kan de ziekte zonder klachten verlopen of met milde griepachtige verschijnselen. Bij zwangeren, ouderen en bij mensen met een verzwakt afweersysteem kan listeria ernstige ziekten veroorzaken. Listeriabesmetting is mogelijk voor consumenten, maar ook voor medewerkers in een productieomgeving via rauwe grondstoffen en halffabricaten.

Listeria vermenigvuldigt zich goed in een vochtige omgeving, maar overleeft ook droge omstandigheden en in de diepvries. In tegenstelling tot andere bacteriën kan listeria groeien in een koud en vochtig klimaat.
Toepassing van de meet, reinigings- en ontsmettingsvoorschriften voor voedselveiligheid is belangrijk voor het voorkomen van een infectie. Evenals een goede (hand)hygiëne.

(De listeriabacterie is overigens niet verwerkt in het instrument voor de verdiepende RI&E biologische agentia)

Links

ContactLouis Braillelaan 80 2719 EK Zoetermeer