Meld u nu aan voor de themamiddag “Calamiteitenplannen en BHV”
De Werkgroep Arbocatalogus Vlees en Vleeswaren -in samenwerking met de Pluimveesector- nodigt u uit voor de themamiddag... lees meer »
De Werkgroep Arbocatalogus Vlees en Vleeswaren -in samenwerking met de Pluimveesector- nodigt u uit voor de themamiddag... lees meer »
Vanaf 1 januari 2025 hervat de Belastingdienst de handhaving op schijnzelfstandigen (schijn-zzp’ers) Doel van het... lees meer »
Werkgevers zijn nog te vaak nalatig als het gaat om preventieve maatregelen bij het werken met gevaarlijke stoffen. Dat... lees meer »
Op verschillende werkplekken in de Vlees- en Vleeswarensector is er sprake van hoge geluidsniveaus. Langdurig werken kan daar tot gehoorschade leiden. Het geluid wordt veroorzaakt door vleesverwerkingsmachines, maar bijvoorbeeld ook door spuiten met hoge druk, pneumatische apparaten en de radio.
In de Arbocatalogus is afgesproken dat elk bedrijf op grond van geluidsmetingen een lawaaibestrijdingsplan opstelt met maatregelen om het geluid te verminderen. Zo’n plan is nodig als de grens van 85 decibel –ofwel 85 dB(A)- wordt overschreden. De arbocatalogus biedt bedrijven ook een aantal praktische mogelijkheden. Zoals geluidsvermindering bij perslucht, pompen en cutters, verminderen van stoot- en valgeluiden en beperking van radiogeluid. Zie hier voor nadere uitwerkingen en nog andere mogelijkheden.
Op lang niet alle werkplekken zal het lukken om het geluid voldoende terug te dringen. Daar zijn -afhankelijk van het geluidsniveau- gehoorbeschermingsmiddelen, markeringen en gehooronderzoeken nodig. Ook die zaken worden in de arbocatalogus concreet uitgewerkt.