Wet implementatie richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden van kracht
Sinds 1 augustus 2022, is de Wet implementatie richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden van kracht.... lees meer »
Sinds 1 augustus 2022, is de Wet implementatie richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden van kracht.... lees meer »
De Wet betaald ouderschapsverlof is vanaf 2 augustus 2022 van kracht.... lees meer »
Folder Zwaar Werk Regeling Vleessector nu ook in Engels en Pools beschikbaar... lees meer »
Met deze wet beoogt Nederland te voldoen aan de verplichting om de richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in wetgeving om te zetten. Het wetsvoorstel is op 21 juni 2022 in de Eerste Kamer als hamerstuk aangenomen. De wet zal per 1 augustus in werking treden. Op die datum gelden alle verplichtingen in de wet voor werkgevers direct omdat er (nagenoeg) geen overgangsrecht in de wet is opgenomen.
De richtlijn en de wet hebben als doel om arbeidsvoorwaarden van werknemers te verbeteren door voor transparantere en meer voorspelbare arbeidsvoorwaarden te bevorderen en te zorgen voor meer aanpassingsvermogen op de arbeidsmarkt.
Hoewel de Nederlandse wet al aan veel vereisten uit de richtlijn voldeed, zijn er toch wat aanpassingen nodig. De belangrijkste wijzigingen zijn:
Daarnaast zijn er enkele extra verplichtingen opgenomen met betrekking tot het schriftelijk of elektronisch verstrekken van informatie aan werknemers. Op grond van artikel 7:655 BW is de werkgever verplicht aan de werknemer informatie te verstrekken over de arbeidsrelatie. Met ingang van 1 augustus moet de meest essentiële informatie over de arbeidsrelatie moet binnen een week aan de werknemer moeten worden verstrekt. Dit betreft: naam en woonplaats partijen, arbeidsplaats, functie of aard van de arbeid, tijdstip van indiensttreding, duur van de overeenkomst, vakantieaanspraken, procedures voor beëindiging en opzegtermijnen, loonbetaling, voorspelbare/onvoorspelbare arbeidstijd, proeftijd, scholingsrechten en info over sociale zekerheidsinstellingen. Dit kan door verwijzing naar de cao of de regeling die van kracht is. De overige gegevens moeten binnen een maand worden gegeven (of eerder als de arbeidsovereenkomst eerder eindigt).Als gevolg van deze veranderende wetgeving moeten arbeidsovereenkomsten voor nieuwe werknemers waarschijnlijk worden aangepast. Ook werknemers die nu al dienst zijn kunnen een verzoek doen om die informatie.
Meer informatie kunt u hier vinden.