Meld u nu aan voor de themamiddag “Calamiteitenplannen en BHV”
De Werkgroep Arbocatalogus Vlees en Vleeswaren -in samenwerking met de Pluimveesector- nodigt u uit voor de themamiddag... lees meer »
De Werkgroep Arbocatalogus Vlees en Vleeswaren -in samenwerking met de Pluimveesector- nodigt u uit voor de themamiddag... lees meer »
Vanaf 1 januari 2025 hervat de Belastingdienst de handhaving op schijnzelfstandigen (schijn-zzp’ers) Doel van het... lees meer »
Werkgevers zijn nog te vaak nalatig als het gaat om preventieve maatregelen bij het werken met gevaarlijke stoffen. Dat... lees meer »
Alcohol, ofwel ethanol, wordt in meerdere bedrijven nog gebruikt als bestanddeel in desinfectie- en reinigingsmiddelen. Maar in Nederland wordt alcohol als kankerverwekkende stof gezien. Dat heeft als gevolg dat stoffen die ethanol bevatten door de werkgever vervangen moeten worden door andere stoffen, waarvan de componenten niet kankerverwekkend zijn. Alleen als vervanging technisch onmogelijk blijkt, kan onder strenge voorwaarden met ethanolhoudende stoffen worden gewerkt.
Voor het overgrote merendeel van desinfectie- en reinigingsmiddelen die alcohol/ethanol bevatten moeten dus alternatieven gezocht worden. Let er daarbij op dat het vervangend product niet andere nadelen met zich meebrengt, zoals huidirritatie.
Als het bij bijzondere werkzaamheden onmogelijk blijkt om een alcoholhoudende stof te vervangen heeft de werkgever de verplichting om te zorgen dat de blootstelling aan ethanol onder de wettelijke grenswaarde blijft. Het gaat daarbij om het inademen van alcoholdamp. De blootstelling moet zo ver mogelijk teruggedrongen worden en een blootstellingsbeoordeling moet aantonen dat de blootstelling de grenswaarde in ieder geval niet overschrijdt. Verder gelden er extra registratieverplichtingen voor kankerverwekkende stoffen en dient de werkgever vast te leggen welke medewerkers (kunnen) blootstaan aan de stof. Deze extra verplichtingen zijn redenen te meer om zo veel mogelijk ethanolhoudende stoffen te weren, door op zoek te gaan naar goede vervangers.
Verder is het zaak om een dossier aan te leggen waarin alle inspanningen richting leveranciers van ethanolhoudende producten zijn vastgelegd. Zorg dan ook dat de communicatie schriftelijk verloopt, zodat alle ondernomen stappen en de reacties van de leverancier vastgelegd kunnen worden. Zo een dossier is nodig om aan de Nederlandse Arbeidsinspectie te tonen als die constateert dat er in het bedrijf met kankerverwekkende stoffen wordt gewerkt.