Werken op hoogte
Vallen van hoogte; een belangrijke oorzaak van letsel op de werkvloer. Check de eisen en maatregelen uit de Arbocatalogi... lees meer »
Vallen van hoogte; een belangrijke oorzaak van letsel op de werkvloer. Check de eisen en maatregelen uit de Arbocatalogi... lees meer »
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) stelt werkgevers in de gelegenheid om subsidie aan te... lees meer »
De nieuwsbrief van Pensioenfonds VLEP behandelt de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel.... lees meer »
Fysieke overbelasting is één van de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid in de Vleessector. Denk daarbij aan repeterende werkzaamheden, staand werk en tillen. Bij inspecties van de Nederlandse Arbeidsinspectie in de sector is fysieke belasting dan ook één van de speerpunten.
In de Arbocatalogus Vlees zijn voorschriften over fysieke belasting opgenomen voor alle bedrijven in de sector. Door die voorschriften te volgen kiest een bedrijf voor goede zorg voor zijn medewerkers. Bovendien kan het bedrijf er dan van op aan, dat er op dit gebied geen problemen met de Arbeidsinspectie ontstaan. Het gaat onder meer om voorschriften over maximaal tilgewicht, taakroulatie, herhaaldelijke voorlichting en over de voorgeschreven RI&E fysieke belasting. Voor die RI&E fysieke belasting is in de Arbocatalogus een digitaal instrument opgenomen: de Werkwijzer.
Zie verder ook de vele goede praktijken die in de Arbocatalogus zijn opgenomen en die als inspiratie kunnen dienen om werksituaties met een hoge fysieke belasting te verbeteren.