Meld u nu aan voor de themamiddag “Calamiteitenplannen en BHV”
De Werkgroep Arbocatalogus Vlees en Vleeswaren -in samenwerking met de Pluimveesector- nodigt u uit voor de themamiddag... lees meer »
De Werkgroep Arbocatalogus Vlees en Vleeswaren -in samenwerking met de Pluimveesector- nodigt u uit voor de themamiddag... lees meer »
Vanaf 1 januari 2025 hervat de Belastingdienst de handhaving op schijnzelfstandigen (schijn-zzp’ers) Doel van het... lees meer »
Werkgevers zijn nog te vaak nalatig als het gaat om preventieve maatregelen bij het werken met gevaarlijke stoffen. Dat... lees meer »
TNO heeft onlangs drie nieuwe factsheets gepubliceerd met de meeste actuele cijfers over fysieke belasting. Ze gaan in op fysieke overbelasting, beeldschermwerk en zitten tijdens het werk in Nederland. Behalve actuele cijfers, bevatten de factsheets ook verdiepende analyses en maatregelsuggesties om de risico’s te beperken.
Drie resultaten vallen met name op:
Om de fysieke belasting bij het werk in uw bedrijf in kaart te brengen is er voor de Vlees- en Vleeswarensector een digitaal instrument ontwikkeld: De Werkwijzer Fysieke belasting.
Als u met dit instrument de werkzaamheden in uw bedrijf heeft beoordeeld waar de fysieke belasting een mogelijk gezondheidsrisico met zich meebrengt, heeft u voldaan aan de wettelijke verplichting om een ‘RI&E fysieke belasting’ uit te voeren. De voorgenomen verbetermaatregelen kunt u vervolgens opnemen in uw plan van aanpak. Door hier te klikken kunt u kosteloos toegang krijgen tot de Werkwijzer Fysieke belasting.
Door fysieke belasting in kaart te brengen en waar nodig te verminderen voorkomt u klachten en uitval bij medewerkers. Bovendien heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie fysieke belasting als een van de speerpunten aangewezen voor 2024 en kan bij een inspectie vragen om de speciale RI&E op dat gebied.