X

Aandacht voor fysieke belasting in het werk

13-03-2024  |

TNO heeft onlangs drie nieuwe factsheets gepubliceerd met de meeste actuele cijfers over fysieke belasting. Ze gaan in op fysieke overbelasting, beeldschermwerk en zitten tijdens het werk in Nederland. Behalve actuele cijfers, bevatten de factsheets ook verdiepende analyses en maatregelsuggesties om de risico’s te beperken.

Drie resultaten vallen met name op: 

  • Bijna de helft van de Nederlandse werknemers (47%) zit 6 uur of langer tijdens het werk op een gemiddelde werkdag. Het betreft met name administratieve functies. Door het lange zitten op het werk, maar ook thuis, is Nederland Europees kampioen zitten. Langdurig zitten geeft een hogere kans op gezondheidsklachten, zoals hart en vaatziekten.
  • Het aandeel werknemers met klachten aan het bewegingsapparaat is gestegen van 56% in 60% (al dan niet door werk veroorzaakt).
  • De kosten voor loondoorbetaling bij verzuim met werkgerelateerde klachten aan het bewegingsapparaat, zijn gestegen van 1,5 miljard naar 1,7 miljard euro per jaar.

Om de fysieke belasting bij het werk in uw bedrijf in kaart te brengen is er voor de Vlees- en Vleeswarensector een digitaal instrument ontwikkeld:  De Werkwijzer Fysieke belasting.

Als u met dit instrument de werkzaamheden in uw bedrijf heeft beoordeeld waar de fysieke belasting een mogelijk gezondheidsrisico met zich meebrengt, heeft u voldaan aan de wettelijke verplichting om een ‘RI&E fysieke belasting’ uit te voeren. De voorgenomen verbetermaatregelen kunt u vervolgens opnemen in uw plan van aanpak. Door hier te klikken kunt u kosteloos toegang krijgen tot de Werkwijzer Fysieke belasting.

Door fysieke belasting in kaart te brengen en waar nodig te verminderen voorkomt u klachten en uitval bij medewerkers. Bovendien heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie fysieke belasting als een van de speerpunten aangewezen voor 2024 en kan bij een inspectie vragen om de speciale RI&E op dat gebied.

« Ga naar het overzicht


ContactPostbus 61 - 2700 AB - Zoetermeer