Save the date! Thema “Calamiteitenplannen en BHV” op 9 oktober 2024
De Werkgroep Arbocatalogus Vlees en Vleeswaren -in samenwerking met de Pluimveesector- nodigt u uit voor de themamiddag... lees meer »
De Werkgroep Arbocatalogus Vlees en Vleeswaren -in samenwerking met de Pluimveesector- nodigt u uit voor de themamiddag... lees meer »
Sinds 1 januari 2017 zijn er strikte regels over wat er van het minimumloon mag worden afgetrokken. Werkgevers mogen... lees meer »
Er vinden relatief veel bedrijfsongevallen plaats met arbeidsmigranten. Per 100.000 medewerkers vonden vorig jaar in... lees meer »
Als medewerkers van andere werkgevers of ZZP-ers in uw bedrijf werken, zijn goede onderlinge afspraken nodig rond veilig en gezond werk. Derden kunnen namelijk de veiligheid en gezondheid van zichzelf en van anderen schaden.
Denk daarbij aan personeel van schoonmaak- en onderhoudsbedrijven en aannemers. Of ZZP’ers die bv installatiewerkzaamheden verrichten. Maar het gaat ook om externe medewerkers die deelnemen aan het primaire proces, zoals uitzendkrachten en medewerkers van uitbeenbedrijven.
Het uitgangspunt is dat de werkgever die derden inschakelt altijd verantwoordelijk is voor de gebouwveiligheid en algemene (veiligheids)voorzieningen. Zodra er sprake is van een gezagsverhouding is deze werkgever bovendien verantwoordelijk voor zaken als veilige arbeidsmiddelen, persoonlijke beschermingsmiddelen, voorlichting, instructie en toezicht. Dan is namelijk alle arboregelgeving van toepassing.
Zie voor meer informatie de richtlijnen in de Arbocatalogus over:
Uitzendkrachten: Daarin is onder meer te lezen dat als een werkgever een arbeidskracht van een uitzendbureau betrekt, de werkgever vooraf aan dat uitzendbureau een document verschaft met informatie over de specifieke kenmerken en risico's van de arbeidsplaats en arbeidsomstandigheden waar de uitzendkracht moet gaan werken. Met informatie over bijvoorbeeld gevaarlijke machines, gevaarlijke stoffen en ook over verplicht gestelde beschermingsmiddelen
Werken met derden: Daarin is opgenomen dat een bedrijf moet vaststellen bij welke type werkzaamheden door derden een ‘veilig werkvergunning’ vereist is. Er is ook te zien aan welke eisen zo’n werkvergunning moet voldoen.