Meld u nu aan voor de themamiddag “Calamiteitenplannen en BHV”
De Werkgroep Arbocatalogus Vlees en Vleeswaren -in samenwerking met de Pluimveesector- nodigt u uit voor de themamiddag... lees meer »
De Werkgroep Arbocatalogus Vlees en Vleeswaren -in samenwerking met de Pluimveesector- nodigt u uit voor de themamiddag... lees meer »
Vanaf 1 januari 2025 hervat de Belastingdienst de handhaving op schijnzelfstandigen (schijn-zzp’ers) Doel van het... lees meer »
Werkgevers zijn nog te vaak nalatig als het gaat om preventieve maatregelen bij het werken met gevaarlijke stoffen. Dat... lees meer »
Sinds 1 januari 2017 zijn er strikte regels over wat er van het minimumloon mag worden afgetrokken. Werkgevers mogen niet minder dan het volledige minimumloon betalen. Alleen wettelijke inhoudingen zoals belastingen en premies zijn toegestaan. Inhoudingen voor huisvesting en zorgverzekering zijn mogelijk, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Helaas zien we nog steeds dat deze regels niet altijd correct worden nageleefd. Het is belangrijk te weten dat ook bedrijven die personeel via een uitzendbureau inhuren verantwoordelijk zijn voor het naleven van deze regels. Als inlener moet u ervoor zorgen dat het loon van uw werknemers correct wordt berekend.
Inhoudingen op huisvestingskosten
Inhoudingen op huisvestingskosten zijn toegestaan als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
Inhoudingen op de zorgverzekering
Ook voor zorgverzekeringskosten kunnen inhoudingen op het minimumloon plaatsvinden, mits aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
Conclusie
Het inhouden op het minimumloon is onder strikte voorwaarden toegestaan. Als u personeel inhuurt via een uitzendbureau, blijft u als inlener verantwoordelijk voor het correcte loon van uw werknemers. Dit houdt in dat u niet alleen moet toezien op de naleving van de regels door het uitzendbureau, maar ook actief en willekeurig salarisstroken moet opvragen om te verifiëren of de inhoudingen juist worden toegepast.