Meld u nu aan voor de themamiddag “Calamiteitenplannen en BHV”
De Werkgroep Arbocatalogus Vlees en Vleeswaren -in samenwerking met de Pluimveesector- nodigt u uit voor de themamiddag... lees meer »
De Werkgroep Arbocatalogus Vlees en Vleeswaren -in samenwerking met de Pluimveesector- nodigt u uit voor de themamiddag... lees meer »
Vanaf 1 januari 2025 hervat de Belastingdienst de handhaving op schijnzelfstandigen (schijn-zzp’ers) Doel van het... lees meer »
Werkgevers zijn nog te vaak nalatig als het gaat om preventieve maatregelen bij het werken met gevaarlijke stoffen. Dat... lees meer »
Er vinden relatief veel bedrijfsongevallen plaats met arbeidsmigranten. Per 100.000 medewerkers vonden vorig jaar in deze groep 37 ongevallen plaats. Bij andere medewerkers is dit 26. Dat komt naar voren in de jaarlijkse Monitor Arbeidsongevallen van de Arbeidsinspectie.
Verder valt op dat het overlijdenspercentage bij arbeidsmigranten twee keer zo hoog is. In 4 procent van de gevallen is er namelijk sprake van overlijden, terwijl dit bij de overige slachtoffers 2 procent is. De meeste ongevallen met arbeidsmigranten vinden plaats nadat ze kort aan het werk zijn.
Als oorzaak voor deze ongewenste situatie wijst de Arbeidsinspectie op de aard van het werk dat arbeidsmigranten doen; veelal tijdelijk ongeschoold productiewerk in sectoren waar het risico op ongevallen al relatief groot is, zoals ook in de slachterijen. Verder kunnen arbeidsmigranten door taal- en cultuurverschillen instructies en waarschuwingen mogelijk niet goed begrijpen. Ook kan er sprake zijn van een afhankelijkheid van de werkgever, waardoor zij minder geneigd zullen zijn te klagen over onveilige omstandigheden.
Het is de taak van de werkgever om te zorgen voor veilige werkomstandigheden van arbeidsmigranten. Onder meer door een veilige werkplek, door begrijpelijke voorlichting voorafgaand aan de werkzaamheden en door toezicht en begeleiding. Zie daarvoor de richtlijnen in de arbocatalogus Vlees over Taal en veiligheidsrisico’s en Uitzendkrachten.
Daarin is onder meer opgenomen dat een werkgever vóór de tewerkstelling van een (tijdelijke) medewerker voorlichting verzorgt over de veiligheidsrisico’s op het werk, in een voor deze persoon begrijpelijke taal. En dat steeds wordt getoetst of die uitleg is begrepen. Voordat een werkgever een uitzendkracht inschakelt verschaft hij het uitzendbureau een document met informatie over de risico's van de arbeidsplaats waar de uitzendkracht moet gaan werken en over de te nemen maatregelen.
De Arbeidsinspectie doet momenteel zogeheten ‘systeeminspecties’ in de sectoren vlees en vleeswaren. Daarbij wordt bezien of het arbobeleid op orde is. Ook de kwaliteit van de Arbovoorlichting is daarbij een aandachtspunt, inclusief de voorlichting aan anderstaligen. Dat is nog een reden om hier aandacht aan te besteden.
Overige inspectiethema’s zijn overigens: