Meld u nu aan voor de themamiddag “Calamiteitenplannen en BHV”
De Werkgroep Arbocatalogus Vlees en Vleeswaren -in samenwerking met de Pluimveesector- nodigt u uit voor de themamiddag... lees meer »
De Werkgroep Arbocatalogus Vlees en Vleeswaren -in samenwerking met de Pluimveesector- nodigt u uit voor de themamiddag... lees meer »
Vanaf 1 januari 2025 hervat de Belastingdienst de handhaving op schijnzelfstandigen (schijn-zzp’ers) Doel van het... lees meer »
Werkgevers zijn nog te vaak nalatig als het gaat om preventieve maatregelen bij het werken met gevaarlijke stoffen. Dat... lees meer »
Werkgevers zijn nog te vaak nalatig als het gaat om preventieve maatregelen bij het werken met gevaarlijke stoffen. Dat concludeert de Nederlandse Arbeidsinspectie in het rapport Toezicht op het werken met gevaarlijke stoffen 2020-2023. Meerdere werkgevers blijken in de praktijk te gemakkelijk te kiezen voor het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen. Terwijl wettelijk is voorgeschreven om maatregelen te treffen dicht bij de bron.
De eerste stap is om te bezien of gevaarlijke stoffen vervangen kunnen worden door stoffen met minder gevaarlijke eigenschappen. Dit geldt zeker bij stoffen die kankerverwekkend zijn, die het DNA aantasten en/of gevolgen hebben voor de voortplanting en het nageslacht.
De tweede stap is aan de orde als het onmogelijk is om stoffen te vervangen: technische maatregelen. Dat zijn maatregelen om de blootstelling te verminderen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan afzuiging.
De derde stap is het nemen van organisatorische maatregelen om de blootstelling per persoon te verminderen, bv door taakroulatie.
De vierde en laatste stap, alleen als de eerdere stappen niet mogelijk zijn of onvoldoende helpen, is het aanbieden van persoonlijke beschermingsmiddelen. Bijvoorbeeld; handschoenen en maskers.
In de bedrijven in de Vleessector of Vleeswarenindustrie gaat het onder meer om stoffen als: koelmiddelen, dieselrook, droogijs, accuvloeistof, rookgassen, gevaarlijke stoffen bij zuiveringsinstallaties, schoonmaakmiddelen, lasrook en kruiden. Zie voor meer informatie en voorschriften de richtlijnen in de Arbocatalogus Vlees en Vleeswaren over Beleid gevaarlijke stoffen en Veilig werken met gevaarlijke stoffen.