Geef vermindering fysieke belasting prioriteit
Langdurig repeterende fysieke handelingen, zeker in belastende werkhoudingen, kunnen leiden tot langdurige klachten bij... lees meer »
Langdurig repeterende fysieke handelingen, zeker in belastende werkhoudingen, kunnen leiden tot langdurige klachten bij... lees meer »
Gezond en veilig werken betekent dat medewerkers hun werk kunnen uitvoeren zonder risico op letsel of gezondheidsschade.... lees meer »
Pensioenfonds VLEP heeft afgelopen vrijdag een nieuwe nieuwsbrief voor werkgevers verstuurd.... lees meer »
In de periode waarin van oudsher de Week van de RI&E werd georganiseerd besteedt deze Nieuwsbrief aandacht aan ontwikkelingen rond de Branche-RI&E Vlees en Vleeswaren. Dat is een digitaal instrument voor bedrijven in de sector om zelf de RI&E uit te voeren. Met vragen, toelichtingen een maatregelen die helemaal zijn toegespitst op de Arborisico’s in vlees- en vleeswarenbedrijven.
Actuele ontwikkelingen:
Op weg naar een nieuw digitaal RI&E-systeem
De software van de branche-RI&E wordt dit najaar vernieuwd. Het huidige AMS-systeem wordt vervangen door Qnect, dat robuuster is en meer mogelijkheden kent. Voor de gebruiker zijn de systemen sterk vergelijkbaar. Ook worden alle gegevens van de ingevoerde RI&E’s in zijn geheel overgezet naar het nieuwe systeem. In het najaar krijgt u hier meer informatie over.
Actualisering RI&E-vragen
Begin 2026 worden alle RI&E-vragen met hun toelichtingen en maatregelen geactualiseerd. Aanpassingen in regelgeving en in de Arbocatalogus Vlees en Vleeswaren worden verwerkt, alsmede de ervaringen van gebruikers. Als u opmerkingen heeft bij één of meerdere RI&E-vragen: dan wordt het bijzonder op prijs gesteld als u die doorgeeft aan het Sociaal Secretariaat.
Toetsing van de RI&E
Bedrijven met minder dan 25 medewerkers die de branche-RI&E Vlees en Vleeswaren gebruiken, hoeven het uiteindelijke RI&E-rapport niet te laat te toetsen door gecertificeerde Arbodeskundigen.
Voor de andere bedrijven is het belangrijk om voordat ze de RI&E-starten de Praktische handleiding bij de BRIE Vlees en Vleeswaren zorgvuldig door te nemen. Daarin zijn aanwijzingen opgenomen om een RI&E goed voor te bereiden én uit te voeren. In deze aanwijzingen zijn ook enkele wettelijke verplichtingen opgenomen die pas sinds enkele jaren gelden. Zo moet bij elk aangetroffen knelpunt in de RI&E ook de achterliggende oorzaak daarvan worden ingevuld. Die handleiding is hier te vinden.